رایانش ابری چیست و چه کاربردی دارد؟
رایانش ابری که در انگلیسی Cloud Computing است در سال های اخیر در حال تبدیل شدن به یک فناوری مهم در حوزهی فناوری اطلاعات می باشد.
به طور کلی دیتا سنتر های سخت افزاری و نرم افزارهای تأمین کننده سرویس پردازشی را «رایانش ابری» مینامند.
رایانش ابری یک روش نوین پردازش است که در آن منابع قابل گسترش و اغلب مجازی شده، به صورت یک سرویس پردازشی و از طریق شبکه های ارتباطی مانند شبکه های محلی و اینترنت عرضه میشود.
محوریت این مدل، سرویس دهی به کاربر بر اساس تقاضا است، بدون آن که کاربر نیازی به تجهیزات خاصی برای پردازش داشته یا از محل انجام این پردازش آگاه باشد.
این سرویس را میتوان به شبکه برق رسانی تشبیه کرد که مشترک بدون نیاز به داشتن اطلاع از نحوهی تولید برق و مکان دقیق تولید آن، تنها با اتصال از طریق یک درگاه، انرژی لازم برای استفاده از وسایل الکتریکی خود را تامین میکند.
در اصل رایانش ابری به این معنا است که سورس یک نرم افزار، داده های آن و همینطور پردازش های مربوط به آن را به یک فضای بیرونی منتقل کنیم.
کاربران می توانند به اپلیکیشن ها و داده ها با استفاده از ورود به این سیستم با استفاده از هر دستگاهی که به اینترنت متصل است دسترسی داشته باشند.
اطلاعات و برنامه ها توسط یک فضای خارجی میزبانی می شوند و به جای یک هارد دیسک فیزیکی بر روی یک شبکه جهانی از مراکز داده های امن نگهداری می شوند.
این کار باعث می شود تا قدرت پردازش افزایش پیدا کند، امکان اشتراک داده ها و همکاری بیشتر با سایر افراد راحت تر می شود و امکان دسترسی امن به این داده ها از طریق تلفن همراه را بدون توجه به موقعیت مکانی کاربر فراهم می کند.
آشنایی با سه نوع از رایانش ابری
محاسبه ابری راهی برای منتقل کردن منابع از راه دور است. بر اساس نوع منابعی که ارائه می شوند سه مدل رایانش ابری وجود دارد.
نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS) برای ارائه محصولات فانکشنال به کاربران نهایی، زیرساخت ها به عنوان یک سرویس (IaaS) یک شبکه امن و فضای ذخیره سازی را برای مدیران سیستم ها فراهم می کنند و بسترهای نرم افزاری نیز به عنوان یک سرویس (PaaS) در جایی قرار گرفته اند که به سازندگان امکان ایجاد برنامه ها را می دهند و در عین حال برای آنها فضا می سازند.
مدل Software as a Service) SaaS)
SaaS رایج ترین نوع رایانش ابری است، SaaS اپلیکیشن های آماده و کامل را از طریق اینترنت در اختیار کاربران قرار می دهد، در این نوع از رایانش ابری نیازی به بارگیری و نصب بر روی کامپیوترهای شخصی هر کاربر نیست و باعث صرفه جویی در وقت کارکنان فنی می شود. تعمیر، نگهداری و عیب یابی نیز تماما توسط ارائه دهنده این خدمات انجام می شود.
برنامه های نرم افزاری عملکردهای خاصی را انجام می دهد و عموما این نرم افزارها بسیار بصری و زیبا هستند.
به عنوان مثال می توان به ابزارهای مدیریت مشتری Salesforce مانند Google Apps ، QuickBooks ، Dropbox ، Zendesk و Slack اشاره کرد. اینها ابزارهایی کاملا کاربردی هستند که هیچ نیازی به برنامه نویسی ندارند و می توانند به راحتی به نیازهای کاربران پاسخ دهند.
مدل Infrastructure as a Service) IaaS)
IaaS را می توان بی پرده ترین نوع از سرویس های مبتنی بر رایانش ابری دانست، این نوع از سرویس ها برای سازمان هایی کاربرد دارد که می خواهند شخصی سازی های زیادی را انجام دهند.
مهمترین مزیت IaaS ظرفیت اضافی آن است که در صورت تقاضا برای نیازهای بلند مدت یا کوتاه مدت برای کاربران قابل دسترسی است.
IaaS این امکان را فراهم می کند که کسب و کارها منابع با صرفه اقتصادی مناسب و همینطور زیرساخت های با کیفیت را برای پیشرفت خود تهیه کنند.
با استفاده از IaaS شخص ثالث نقش میزبان زیرساخت هایی مانند سخت افزار، سرورها، فایروال ها و ظرفیت ذخیره سازی خواهد بود. با این حال کاربران معمولا سیستم عامل و اینترفیس دلخواه خود را خواهند داشت.
کسب و کاری که در حال تولید یک محصول نرم افزاری جدید است ممکن است قبل از استفاده از نرم افزار داخلی از ارائه دهنده IaaS برای ایجاد یک محیط آزمایشی استفاده کند.
مشتریان معمولا از طریق داشبورد یا API به سرورهای فضای ابری دسترسی پیدا می کنند.
مدل Platform as a Service) PaaS)
PaaS بلوک هایی را برای ساخت نرم افزار از جمله ابزارهای توسعه، کتابخانه های برنامه نویسی، سرورها، محیط های برنامه نویسی و کامپوننت های از پیش ساخته شده را برای کاربران فراهم می کند.
از مهمترین ویژگی های PaaS به عنوان یک سرویس مبتنی بر رایانش ابری می توان به امنیت، زیرساخت ها و ادغام داده ها به طوری که کاربران بتوانند به سرعت به داده ها دسترسی پیدا کنند اشاره کرد که هزینه آنها نیز در طی این کار کاهش پیدا می کند.
با استفاده از یک پلتفرم مانند Salesforce منابع استاندارد سازی می شوند به همین دلیل لازم نیست که هر بار که می خواهید یک برنامه بسازید دوباره تمامی کارها را انجام دهید.
چندین توسعه دهنده می توانند به صورت همزمان بر روی یک پروژه کار کنند، در بسیاری از موارد افراد بدون مهارت های کدنویسی می توانند مشکلات برنامه های کسب و کارها را حل کنند و داشبورد خود را به راحتی شخصی سازی کنند.
در سالهای اخیر استقبال از این فناوری در بازار نرم افزار های سازمانی افزایش یافته و عرضهکنندگان، علاوه بر روشهای معمول، راهکارهای خود را بر بستر این فناوری نیز فراهم کردهاند